صفحه کلاچ از مهمترین قسمتهای خودرو محسوب میشود که کاربرد گستردهای دارد. امروزه بسیاری از خودروها به گیربکس اتوماتیک مجهز شدهاند که البته تعداد زیادی از اتومبیلها نیز هنوز از گیربکس دستی استفاده مینمایند. در خودروهای گیربکس دستی، کارکرد مناسب و صحیح صفحه کلاچ به روش استفاده راننده بستگی دارد. در صورتیکه از صفحه کلاچ یک اتومبیل به درستی استفاده شود، از عمر و دوام بیشتری در مقایسه با گیربکسهای اتوماتیک برخوردار خواهد بود. در این مقاله قصد داریم مهمترین علت تمام شدن و ضعیف شدن صفحه کلاچ را بیان کنیم.
مهمترین علائم خرابی صفحه کلاچ
خراب شدن صفحه کلاچ با علائمی همراه است که باعث مهمترین آنها عبارت است از:
-
اتمام دیسک کلاچ
از آنجایی که کلاچ دور از دید راننده قرار دارد، باعث شده تا افراد متوجه تمام شدن آن نشوند و از اینرو در زمان مناسب نسبت به تعویض آن اقدام نکنند. کلاچها جنسی شبیه به لنت ترمز دارند. لنت کلاچ موظف است با صفحه ایجاد اصطکاک کند و زمانی که تمام میشود، هدایت نیرو کاهش یافته و در نهایت دیسک بر صفحه ساییده خواهد شد. تنبل شدن اتومبیل، کاهش چشمگیر قدرت شتاب گیری، ایجاد انواع سر و صداها، ایجاد ضعف در کشش در مسیرهای سربالایی و… از مهمترین نشانههای اتمام دیسک کلاچ است.
به دلیل آنکه برای عوض کردن دیسک، باید جعبه دنده به صورت کامل باز شود، از اینرو هر موقع به دلایل مختلفی مجموعه جعبه دنده را باز کردید، جهت صرفه جویی در هزینههای بعدی، بهتر است دیسک را با نمونههای جدید عوض نمایید. حرکت کردن با دیسکی که تمام شده، سبب وارد شدن آسیب و خط افتادن صفحه خواهد شد که با توجه به مقدار و شدت آسیب دیدگی راننده مجبور به تعویض آن است.
همچنین تمام شدن دیسک باعث میشود تا دندهها به خوبی جا نروند که در نتیجه با صدایی شبیه به قیژ قیژ کلاچ همراه خواهد بود. عدم توجه به این مسئله مشکلات بسیاری به همراه دارد که از مهمترین آنها خوردگی و به اصطلاح دیگر کچل شدن برنجیهای دنده است که به منظور تعمیر آن باید هزینه بسیاری را پرداخت کرد.
پیشنهاد ما : رزرو آنلاین تعمیرگاه
-
داغ شدن بیش از اندازه دیسک و صفحه
توجه داشته باشد که نوع کارکرد کلاچ اتومبیل اصطکاکی است. همانطور که میدانید اصطکاک، حرارت بسیاری را به وجود میآورد. در صورتیکه اصطکاک بین دیسک و صفحه برای طولانی مدت به صورت چشمگیری افزایش یابد، علاوهبر اینکه میزان مصرف صفحه کلاچ افزایش قابل توجهی پیدا میکند، سبب کاهش شدید البته به صورت موقت اصطکاک بین دیسک و صفحه میشود و در نهایت هدایت نیرو با مشکل روبرو خواهد شد؛ حتی تا قسمتی که اتومبیل دیگر کشش لازم به منظور رد شدن از یک شیب با زاویه تند را نخواهد داشت.
این مشکل به روشنی در نیم کلاچ کردنهای طولانی مدت و مکرر به خصوص در ترافیکهای سنگین در مسیرهای سربالایی قابل مشاهده است که تنها روش حل این موضوع، پارک کردن خودرو و استفاده نکردن از اتومبیل برای چند دقیقه است تا دیسک و صفحه به آرامی خنک شوند و حرارت خود را به محیط بدهند. در ابر اتومبیلهای قوی مانند فراری، کوروت، لامبورگینی و… این معضل با کمک صفحه کلاچهای دوبل و یا صفحه کلاچهایی از جنس سرامیک و فیبر کربن رفع میشود؛ زیرا به هر اندازه که داغ شوند، اصطکاک بیشتری از خود نشان میدهند.
-
تاب برداشتن صفحه کلاچ
بد نیست بدانید که خنک شدن ناگهانی صفحه کلاچ داغ، سبب ترک یا تاب برداشتن صفحه آن میشود. این مسئله اغلب در اتومبیلهای شاسی بلند که برای آفرود مناسبتر هستند، شایعتر بوده؛ زیرا ممکن است که پس از رد شدن از مسیرهای سربالایی تند و پرفشار، اتومبیل سریع به چالههای پر از آب وارد شود. از اینرو وارد شدن ناگهانی آب حتی بسیار کم، به گلدانی و پاشش آن بر صفحه سبب خنک شدن نامناسب و ناهماهنگ و ناگهانی آن شده و در نهایت سبب ترک و تاب برداشتن صفحه میگردد.
با وجود آنکه این تاب و ترکها به آسانی و با چشم قابل رؤیت و تشخیص نیستند، اما به علت به هم ریختن موازات دیسک با صفحه به دلیل ایجاد تاب یا از دست رفتن سطح صاف و هماهنگ صفحه که دلیل آن ترک برداشتن صفحه در زمان گرفتن نیم کلاچ است، باعث پریدن یا لیز خوردن دیسک از روی صفحه خواهد شد که در نتیجه ضربات بسیار شدیدی به مجموعه کلاچ و حتی کل اتاق اتومبیل وارد کرده و به اصطلاح عامیانه اتومبیل جفتک میاندازد. این مشکل را میتوان به صورت موقتی با رها کردن کامل پدال کلاچ و تماس کامل دیسک و صفحه رفع کرد.
-
از بین رفتن تنظیم کلاچ
سیستم کارکرد دو شاخه کلاچ که وظیفه اتصال و جداسازی دیسک از صفحه را بر عهده دارد. به صورت کلی دارای سه نوع است. دو نوع شایع و قدیمی آن کارکرد سیمی و اهرمی (Linkage – لینکِج) است و مدل جدیدتر آن دارای عملکرد هیدورلیکی است. در کارکرد نمونه اهرمی، تعدادی از بازوهای فلزی نیروی وارد شده بر پدال را به دو شاخه کلاچ هدایت کرده و در نهایت فرایند کلاچ گیری صورت میگیرد.
در عملکرد نمونه سیمی که بیشترین کاربرد را در موتور سیکلتها دارد، این عمل با کشش یک رشته سیم فولادی دقیقا شبیه به سیم پدال گاز صورت میگیرد. از جمله عیوب این دو سیستم عملکرد کلاچ میتوان به به همی ریخته شدن تنظیم طول بین لولهها در نمونه اهرمبندی در زمان عبور از جادههای ناهموار به خصوص در اتومبیلهای شاسی بلند و همچنین پاره شدن سیم در نمونه سیمی در طولانی مدت اشاره نمود. توجه داشته باشید که هر دو شرایط، با قفل شدن کلاچ و خاموش شدن اتومبیل همراه است.
از اینرو عملکرد نمونه هیدرولیکی که دقیقا به سیستم ترمز شبیه است، دارای دو سیلندر روغنی بوده که یکی از آنها زیر پا قرار داشته و یکی دیگر با دو شاخه کلاچ در تماس است. با وجود آنکه، این نمونه مشکلات مخصوص و خاص خود را دارد، اما به عنوان بهترین و عالیترین نوع عملکرد کلاچ محسوب میشود؛ زیرا علاوه بر هیدرولیک بودن که باعث شده با فشار بسیار کمی کار کند، هنگام پیچ و تاب خوردن شاسی اتومبیل در زمان رد شدن از جادههای ناهموار تنظیمات آن به هم ریخته نشده و همچنین کلاچ قفل نخواهد شد.
پیشنهاد ما : رزرو آنلاین تعمیرگاه
-
سوختن کلاچ اتومبیل
این مشکل هنگامی رخ میدهد که با اتومبیل بارهای بسیار سنگین را بکشید و یا لاستیکهای اتومبیل را در حالت درجا به حرکت درآورید. از آنجایی که چرخاندن ماهرانه و زیبای لاستیکها در حالت درجا از جمله کارهای محبوب و دوست داشتنی در بین افراد است، اما این عمل باعث شده تا آسیبهای بسیار زیادی به کلاچ وارد شود که از اینرو به هیچ عنوان انجام این کار مجاز نیست. همچنین در زمان کشیدن اجسام مختلف با کمک اتومبیل، باید عوض کردن دنده با دقت بسیار و به طور مناسب انجام شود. توجه داشته باشید که حتما عوض کردن دنده را بسیار آرام و نرم انجام دهید تا میزان فرسودگی کلاچ تا حدودی کاهش یابد.
-
سوزاندن صفحه کلاچ
با وجود آنکه سوختن صفحه از جمله اتفاقهایی است که برای تعداد کمی از اتومبیلها رخ میدهد، اما دلایل بسیاری شبیه وجود آمدن آن میشود. زیاد بودن وزن سرنشینان اتومبیل و حمل کردن بارهای بسیار سنگین از مهمترین دلایل سوختن صفحه کلاچ است. از اینرو میبایست دقت داشته باشید که در زمان حمل بارهای سنگین با اتومبیل سواری خود بسیار آرام دنده را عوض نمایید.