باتری ماشین از مهمترین قسمتهای آن محسوب میشود که در صورت ضعیف شدن یا خرابی، خودرو قادر به روشن شدن و حرکت نخواهد بود. در زمان خرید یک اتومبیل جدید افراد موارد بسیاری اعم از حجم موتور، مقدار مصرف سوخت و راحتی را در نظر میگیرند و کمر کسی به باتری خود از نظر برند، سالم و استاندارد بودن اهمیت میدهد. در صورتی که باید به این توجه داشته باشید که هنگامی که استارت خودرو را میزنید باتری خودرو به عنوان اصلیترین قسمت ها، بخش بزرگی از موتور را کنترل و مدیریت میکند. در این مطلب قصد داریم نکاتی را در رابطه با بهترین زمان تعویض باتری خودرو ذکر کنیم.
چگونه بفهمیم زمان تعویض باتری ماشین است؟
همانطور که در قسمت قبل ذکر شد، باتری اتومبیل از اصلیترین و مهمترین قطعات داخلی هر خودرویی محسوب میشود. این در حالی است که بسیاری از رانندگان از نوع کارکرد و رسیدگی منظم به این قسمت ماشین غفلت کرده و در نتیجه خرابی و مشکلات بسیاری را به وجود خواهد آورد.
از این رو تمامی دارندگان ماشین، میبایست علاوه بر تعویض فیلترهای هوا، روغن و… باتری خودرو را مورد بررسی قرار دهند و در رابطه با بهترین زمان تعویض و سایر خصوصیات آن اطلاعاتی را به دست آورند.
باتری ماشینها از هر نوع برندی که ساخته شده اند، دارای طول عمر محدودی هستند. بسیاری از شرکتهای تولید کننده در رابطه با مدت زمان عملکرد و کارکرد بهینه این قطعه، اطلاعات مفیدی را به مشتریان ارائه خواهد داد. حتما این نکته را مورد توجه قرار دهید که تمامی سفارشات و توصیهها در رابطه با زمانبندی تعویض باتری خودرو، در وضعیت نرمال محاسبه میگردد.
معمولا و در حال عادی، هر باتری خودرو قادر است بین ۴ الی ۵ سال، بدون هیچ مشکلی به خوبی کار کند. با در نظر گرفتن وضعیت جادهها و روش رانندگی در کشور ما، ممکن است که عمر مفید باتری ماشین از مقدار ذکر شده، کمتر باشد.
بسیاری از کارشناسان خودرو بر این باور هستند که حتی بهترین و درجه یکترین باتریها حداکثر ۳ سال به صورت مفید کار میکنند و پس از این زمان کارایی باتری به مرور کاهش مییابد. از این رو استفاده از باتری پس از سه سال خطری بزرگی محسوب میشود که این ریسک برای رانندگانی که در بیرون از جاده ها، در حال رفت و آمد هستند، بیشتر خواهد بود و هر لحظه امکان خراب شدن باتری خودرو آنها وجود دارد.
مناسبترین زمان جهت تعویض باتری خودرو
به صورت کلی میتوان گفت که زمان تنها یکی از راههای مؤثر در تشخیص میزان فرسودگی باتری ماشین است. موارد ریز و درشت بسیاری وجود دارد که در کاهش عمر مفید باتری خودرو تاثیر گذار است. ضربه و تکانهای شدید و زیاد را میتوان از جمله مواردی دانست که رانندگان به صورت مکرر با آن روبرو میشوند.
از آنجایی وضعیت جاده و راههای کشور ایران اصولی و استاندارد نیست و گاهی اوقات، خودروها با لرزش و ارتعاشهای شدید و بیش از اندازه مواجه میشوند. در این زمان باتری که منبع شارژ انواع قطعات خودرو است، فشار زیاد و مضاعفی را تحمل خواهد کرد. سرما و گرمای زیاد، شرایط بد جوی و… در نوع کارکرد باتری خود تاثیر گذار بوده و آسیبهای جدی را به باتری وارد میکنند.
از جهت عمل و عکس العملهای شیمیایی امکان آسیب به باتری در وضعیت بد آب و هوایی بسیار زیاد است. تمامی این موارد ذکر شده در کاهش عمر مفید باتری تاثیر قابل توجهی داشته و در زمانی که انتظارش را نمیکشید، باتری خودرو شما خالی و خراب میشود. عدم ثابت ماندن باتری در مکان خود و ایجاد خرابی آسیب به تسمه باتری از جمله عوامل مهمی محسوب میشود که باعث شده باتری در سرعت گیرهای خیابان دچار لغزش شود.
نحوه تشخیص زمان تعویض باتری ماشین
بسیاری از رانندههای مجرب و حرفهای از نوع استارت خوردن اتومبیل خود با شرایط باتری آشنا شده و به وضعیت آن پی میبرند. در واقع باتری خودرو در تامین برق اتومبیل تاثیر بسیار زیادی دارد و به صورت کلی تمامی قطعات ماشین به روشی با باتری مرتبط هستند.
اگر مشکلات و ایرادات بسیاری در کارکرد قسمتهای گوناگون خودرو به وجود آید، به معنای خراب بودن باتری و کم شدن شارژ باتری آن است. خوب است بدانید که باتری خودرو صفر که شارژ کامل دارد، تقریبا بین ۵۰۰ الی ۷۰۰ آمپر شدت جریان خواهد داشت. در واقع این جریان در زمان استارت زدن به موتور خودرو وارد شده و نیروی مورد نیاز جهت حرکت میل لنگ را فراهم میکند. با گذشت زمان توان باتری کاهش یافته و نیرو و بازده سابق خود را نخواهد داشت. از این رو باتری نمیتواند آمپر لازم جهت روشن شدن اتومبیل را تامین نماید.
در صورتی که در زمان استارت زدن، خودرو روشن نشد و یا به درستی استارت نخورد، به منظور ارزیابی و تشخیص خراب شدن باتری خودرو، با یک تعمیرکار مجرب و متخصص ارتباط برقرار کنید.
برای آنکه از وضعیت باتری اتومبیل خود مطمئن شوید، باید مقدار ولتاژ باتری را با دستگاه مخصوص تست کنید. در صورتی که ولتاژ باتری از ۷۵ درصد و یا ۱۲.۴۵ کمتر بود، به احتمال زیاد بتوان باتری را شارژ کرد. در این حالت باید شارژر را با باتری اتومبیل وصل کنید که با متصل شدن آن، خودرو روشن شده و به صورت تقریبی میتوان با ۳۰ دقیقه رانندگی در سرعت ۶۵ کیلومتر، باتری را مجدد شارژ نمود.
البته در صورتی که ولتاژ از عدد ذکر شده کمتر باشد، این روشها کارساز نبوده و شارژ باتری کاملا خالی شده است. خوب است بدانید که باتریهای سربی کم کم میبایست ۷۵ درصد شارژ داشته باشند که در صورت نداشتن این مقدار شارژ، امکان دارد به صورت دائمی به باتری آسیب وارد شود. توجه داشته باشید که سولفاته شدن نیز در کاهش عمر مفید باتری تاثیر بسیار زیادی دارد. با این وجود در صورتی که علائم سولفاته شدن باتری را مشاهده کردید، حتما در اسرع وقت نسبت به خرید یک باتری جدید اقدام کنید.
مهمترین نشانههای تعویض باتری خودرو
همانطور که میدانید انواع مشکلات و خرابیهای خودرو با علائمی همراه است که باتری ماشین نیز در صورت خراب شدن علائمی را از خود نشان میدهد. مهمترین نشانههای تعویض باتری ماشین عبارت است از:
-
کار کردن موتور خودرو به آرامی
اگر زمانی که در پشت خودرو خود نشستهاید و شروع به استارت زدن میکنید، بیش از حالت عادی زمان میبرند تا موتور اتومبیل شروع به فعالیت کند، در صورتی که چنین حالتی را تجربه کردید، بدانید که دلیل اصلی آن این است که باتری خودرو شما روبه اتمام بوده و از این رو باید هر چه سریعتر باتری را شارژ یا تعویض نمایید.
-
کاهش نور چراغها
در صورتی که متوجه شدید، چراغهای جلو خودروتان مانند قبل نور کافی ندارد و روشنایی آن کمتر شده، معمولا دلیل آنعدم وجود آب لازم در باتری ماشین است. در این زمان بهترین اقدام، خارج کردن باتری و شارژ کردن دوباره آن است. در صورت تداوم این شرایط، حتما باید در اسرع وقت باتری خودرو را تعویض کنید.
-
استشمام بوی ناخوشایند از باتری
در صورتی که بوی بد و نامطبوع ماند تخم مرغ فاسد شده را از باتری یا کاپوت احساس کردید، به معنای آن است که باتری خودرو دچار نشتی شده و خراب شده است. لازم به ذکر است که در این شرایط به هیچ عنوان این باتری را نگهداری نکنید؛ چرا که نگهداری این باتری ریسک زیادی داشته و امکان دارد که به دیگر قسمتهای ماشین آسیب وارد کند.