از جمله مشکلات رایج در میان تمامی اتومبیل ها، کم شدن آب رادیاتور است. امروزه متخصصان خودرو دلایل بسیاری را برای کم شدن آب رادیاتور بیان کردهاند که در این مقاله قصد داریم به آنها بپردازیم. سیستم خنک کاری خودرو دارای قسمتهای مختلفی است که از جمله آنها میتوان به رادیاتور اشاره کرد. در واقع رادیاتور به عنوان قلب سیستم خنک کننده اتومبیل شناخته شده است و در صورتی که دچار خرابی شود، عملکرد کلی سیستم خنک کاری با اختلال روبرو میشود.
قسمتهای مختلف سیستم خنک کننده
قبل از بیان مهمترین دلایل کم شدن آب رادیاتور بهتر است که با بخشهای تشکیل دهنده قلب سیستم خنک کاری اتومبیل آشنا شوید. مهمترین اجزای سیستم خنک کننده در اکثر خودروها عبارت است از:
-
رادیاتور
رادیاتورها دارای دو نوع افقی و عمودی هستند و دارای یک مخزن از جنس مس به شکل مشبک بوده و در خنک کردن آب تاثیر بسیار زیادی دارند. از آنجایی که رادیاتورها هویت مشبک بودن دارند، در برابر هوای زیادی قرار گرفتهاند و این مسئله سبب شده تا تبادل حرارتی با سرعت بیشتری انجام شود.
-
فن
در تمامی خودروها قطعهای به نام فن وجود دارد. فن خودرو موظف است تا هوا را با فشار بسیار زیاد از روی رادیاتور رد کند و در اصل یک وسیله کمکی برای خنک کاری آب رادیاتور محسوب میشود. لازم به ذکر است که این فنها تمامی انرژی لازم را از موتور و یا الکتروموتور نصب شده در اتومبیل دریافت میکنند.
-
مجاری آب
توجه داشته باشید که عمل آتش سوزی درون سیلندرها اتفاق میافتد و بیشترین میزان گرما داخل این سیلندرها به وجود میآید. مجاری آب سیستم خنک کننده در اطراف سیلندرها قرار دارند و از این رو گرمای به وجود آمده از احتراق را به خود جذب میکنند.
-
ترموستات
ترموستات قطعهای است که در راه بازگشت آب از موتور به رادیاتور قرار گرفته و اصلیترین نقش آن حفظ دمای موتور و ثابت نگه داشتن آن است.
-
واتر پمپ
پمپاژ آب به مجاری اطراف سیلندرها از اصلیترین وظایف واتر پمپ است. بد نیست بدانید که واتر پمپ انرژی مورد نیاز خود را تسمه و موتور تامین مینماید.
-
منبع انبساط
منبع انبساط دارای مخزنی دو لیتری بوده که در کنار رادیاتور تعبیه شده و در صورتی که دمای موتور بیش از اندازه افزایش پیدا کند، آب اضافی به آن وارد خواهد شد.
دلیل کاهش آب رادیاتور چیست؟
توجه داشته باشید که به وجود آمدن هر نوع مشکل و اختلالی در کارکرد سیستم خنک کاری، آسیب و صدمات جبران ناپذیری به همراه دارد. جای تاسف است که بعضی از رانندگان آگاهی لازم نسبت به این موضوع را ندارند. کاهش آب رادیاتور از جمله مواردی است که میتواند کارکرد مناسب و درست سیستم را تحت تاثیر خود قرار میدهد.در صورتی که آب رادیاتور کاهش یابد، موتور به اندازه کافی خنک نمیشود و در نتیجه ممکن است که سرسیلندرها سوخته شوند که هزینه تعمیر و تعویض آن بسیار زیاد خواهد بود.کم شدن آب رادیاتور دلایل مختلفی دارد که به هر دلیلی که آب آن کم شده، میبایست به آن آب اضافه کنید؛ زیرا در صورتعدم اضافه کردن آب، آسیب جدی به موتور وارد میشود. بعد از آنکه علت اصلی کم شدن آب رادیاتور را تشخیص دادید، باید طبق مراحل زیر به رادیاتور آب بیفزایید.
ابتدا اتومبیل خود را در یک سطح هموار و امن پارک نمایید. سپس اتومبیل را خاموش کنید و صبر کرده تا موتور به اندازه لازم خنک شود. در صورتی که مدت زمان طولانی را رانندگی کرده باشید، کم کم یک ساعت بادی برای خنک شدن دمای موتور صبر کنید.پس از خنک شدن موتور، مقدار مایع درون منبع انبساط را بررسی نمایید. پس از آن ضد یخ و آب مقطر را به مقدار کافی با یکدیگر ترکیب نمایید. مقدار هر کدام از مواد ذکر شده را باید از دفترچه راهنما مشاهده کنید و در صورتی که به دفتچره دستیابی نداشتید و یا توضیحاتی در این رابطه در آن بیان نشده بود، به مقدار برابر یعنی ۵۰.۵۰ از هر کدام با یکدیگر ترکیب نمایید.
در مرحله بعد درب منبع انبساط یا درب رادیاتور را باز نمایید و ترکیب را داخل آن بریزید. یادتان باشد که به هیچ عنوان قبل از خنک شدن کامل موتور، درب رادیاتور را باز نکنید؛ زیرا رادیاتور با فشار بسیار زیادی فعالیت کرده و هر لحظه امکان دارد که آب با فشار بسیار زیاد به خارج از محفظه بپاشد و باعث سوختگی شدید شود.به دلیل آنکه اغلب سر رانندگان در بالای رادیاتور قرار دارد، ممکن است که چشم و صورت آنها دچار سوختگی و آسیب شود. از این رو کارشناسان خودرو سفارش کردهاند که ابتدا از کاهش دمای موتور کاملا مطمئن شوید و سپس درب رادیاتور را باز کنید.
در مرحله بعد موتور اتومبیل را روشن کنید و صبر کرده تا برای چند دقیقه روشن باشد. سپس تمامی اتصالات و لولهها و… را بررسی کرده تا در صورت وجود نشتی از آن مطلع شوید و نسبت به رفع آن اقدام نمایید. حتما به صورت منظم سطح آب رادیاتور را بررسی نمایید و در صورتی که آب رادیاتور بیش از اندازه معمولی خود کم شد، نسبت به چک کردن اجزای سیستم خنک کاری اقدام کرده و تمامی علتهای کاهش آن را رفع نمایید.
اصلیترین دلایل کاهش آب رادیاتور عبارت است از:
- سوراخ شدن رادیاتور
- وارد شدن آب به سیلندر
- خرابی واتر پمپ
- ایجاد نشتی در تمامی اتصالات و لولهها
- نشتی آب از منبع انبساط
- افزودن آب به رادیاتور
- خراب شدن فن
- نشتی آب از در رادیاتور
- نشت آب از بخاری
- ایجاد نقص فنی ترموستاتعدم داشتن ضد یخ و رسوب گیری موتور
کاهش آب رادیاتور تا چه حد طبیعی است؟
همانطور که میدانید آب داخل رادیاتور برای خنک کاری موتور خودرو در اطراف قطعات آن در حال چرخش است. از این رو گرم شدن بیش از اندازه این آب در زمان چرخیدن در اطراف موتور، امری طبیعی محسوب میشود. بنابراین بعد از مدتی، میزان آب داخل رادیاتور تا حدودی کم میشود که این اندازه کاملا طبیعی بوده و مشکل محسوب نمیشود. در واقع اگر که آب رادیاتور در طول ۳۰ روز، نصف شود، مشکلی نبوده و کاملا عادی است. توجه داشته باشید که فواصل افزودن آب یک ماه یکبار انجام نشود و در فاصلههای کوتاهتری آن را بررسی نمایید. اما اگر این مقدار آب به مدت یک هفته و یا چند روز نصف شد، مشکل کاهش آب رادیاتور در اتومبیل خود را جدی بگیرید و در صدد برطرف کردن آن باشید. عدم تعویض آب رادیاتور اتومبیل، چه تاثیراتی بر اتومبیل دارد؟
به منظور افزایش عمر مفید رادیاتور و سایر قطعات سیستم خنک کاری خودرو بهتر آن است که سالی یکبار آب رادیاتور را به صورت کامل خالی کرده و آن را با آب تازه پر کنید. برخی از افراد بر این باور هستند که به هیچ عنوان نباید اولین آب رادیاتور خالی شود و آب اصلی آن باید به صورت دائم حفظ شود. در صورتی که این عقیده کاملا اشتباه و غلط بوده که باعث میشود بعد از چند مدت، رانندگان هزینههای بسیار زیادی را به منظور تعمیر رادیاتور و سایر قطعات آن مانند پمپ آب، مسیرهای جریان آب و سایر مشکلات ناشی از گرم کردن و جوش آوردن خودرو پرداخت نمایند.
مناسبترین آب برای رادیاتور
بهترین آب برای پر کردن رادیاتور، ترکیب آب مقطر تقریبا ۷۵ درصد و محلول ضد جوش و ضد یخ حدود ۲۵ درصد است. آب شهری به دلیل رسوب بسیار زیاد و خوردگی دیوارههای رادیاتور، گزینه مناسبی نبوده و به هیچ عنوان نباید استفاده شود. توجه داشته باشید که در صورت نبود آب مقطر میتوان از آب جوشیده سرد شده نیز استفاده نمایید.
رخش دیتا اولین وب اپلیکیشن تخصصی تعمیرات و نگهداری خودرو دارای ویژگی های اعلام زمان سرویس دوره ای خودرو ، کارشناسی خودرو ، جستجو تعمیرگاه ، رزرو آنلاین تعمیرگاه خودرو برای انواع خدمات ، تعمیرات برق خودرو ، تعویض روغنی و آپاراتی ، صافکاری و نقاشی خودرو ، تعمیرات موتور خودرو ، تعمیرات جلوبندی خودرو ، تعمیرات سرسیلندر خودرو ، تعمیرات گیربکس خودرو ، شارژ کولر خودرو ، تعمیرات ضبط خودرو ، تعمیرات لنت خودرو ، پنچرگیری و آپاراتی خودرو ، تعمیرات ایسیو خودرو ، تعمیرات باتری خودرو ، تست دیاگ خودرو و سایر می باشد.