تعویض پلاک خودرو

دسته بندی:

راهنمای تعویض پلاک خودرو + شرایط و مدارک

یکی از مهم‌ترین کارهایی که در هنگام خرید و فروش خودروی دست دوم باید انجام شود، تعویض پلاک خودرو بوده، بهتر است هر کسی که قصد خرید یا فروش خودروی دست دوم را دارد، طبق تاریخ و ساعت دقیقی که در قولنامه برای حضور در مرکز تعویض پلاک مشخص شده است، به این مراکز مراجعه کند. نام مرکز هم طبق توافق دو طرف در همان قولنامه ذکر می‌شود.مراحل تعویض پلاک معمولاً زمان‌بر بوده از این‌رو برای جلوگیری از هر‌گونه تأخیر، بهتر است در صورت امکان، در ساعات اولیه صبح، قبل از ساعت ۷:۳۰ صبح، در مقابل مرکز تعویض پلاک حضور پیدا کنید و مدارک لازم برای تعویض پلاک را حتماً به همراه داشته باشید و تمامی مراحل مورد نیاز را با دقت انجام دهید.

 

مدارک مورد نیاز شخص فروشنده برای تعویض پلاک خودرو

در صورتی که می‌خواهید پلاک خودروی خود را تعویض و یا سند خودرو را به نام شخص دیگری انتقال دهید، حضور هر دو شخص، یعنی فروشنده و خریدار، ضروری است. اگر نمی‌توانید در روز مقرر حضور داشته باشید، می‌توانید با وکیل یا کسی که به او اطمینان دارید، قراردادی برای انجام این کار ببندید. اما بهترین روش این بوده که خودتان به مراکز تعویض پلاک و انتقال سند خودرو مراجعه کنید، مخصوصاً اگر شما فروشنده ماشین هستید و پلاک هنوز به نام شماست چرا‌که وقوع هر اتفاقی به نام شما ثبت خواهد شد. قبل از رفتن به مراکز تعویض پلاک خودرو، حتماً مدارک مورد نیاز برای تعویض پلاک را آماده کنید و همراه خودتان ببرید. این مدارک شامل مدارک شناسایی، مدارک مالکیت خودرو و همچنین فرم‌های لازم برای تعویض پلاک می‌شود. با داشتن این مدارک، عملیات تعویض پلاک خودرو به سرعت و بدون دردسر به پایان خواهد رسید.

 

  • کارت خودرو
  • بیمه نامه خودرو
  • برگ سبز یا سند مالکیت یا برگه شناسایی خودرو
  • سند مالکیت ثبت شده در دفتر اسناد (اگر دارد)
  • اصل شناسنامه و کارت ملی
  • برگه عدم خلافی خودرو (اگر خودرو خلافی دارد فروشنده می‌تواند در همان مرکز تعویض پلاک آن را پرداخت کند)
  • کارت معاینه فنی معتبر (برای خودروهایی که بیش از ۴سال از تولیدشان می‌گذرد)
  • کارت عابر بانک برای پرداخت هزینه خلافی

 تعویض پلاک خودرو

مدارک مورد نیاز خریدار برای تعویض پلاک خودرو

  • اصل شناسنامه و کارت ملی
  • کارت عابر بانک برای پرداخت هزینه‌ها
  • سند احراز محل سکونت: به معنای داشتن یک مدرک است که نشان دهد شما در حال حاضر ساکن شهری هستید که تعویض پلاک در آن صورت می‌گیرد. این مدارک می‌توانند شامل سند قطعی خانه، اجاره نامه با کد رهگیری و هولوگرام، جواز کسب معتبر، گواهی اشتغال به تحصیل فرزندان با ذکر آدرس محل سکونت والدین که به تایید آموزش و پرورش منطقه رسیده باشد و … باشند.

در صورتی که می‌خواهید پلاک خودروی خود را تعویض کنید، اسناد مربوط به محل سکونت باید به نام شما، همسرتان یا در صورت زندگی با والدین، به نام آن‌ها باشند. برای این منظور، همراه خود باید اسناد شناسایی کسی که خانه یا اجاره‌نامه به نام اوست و نسبتش با شما مشخص است را حتماً به همراه داشته باشید. توجه داشته باشید که یکی از شرایط لازم برای تعویض پلاک، آماده‌سازی تمامی مدارک گفته شده است. بنابراین، برای این کار، فروشنده و یا خریدار باید تمامی مدارک لازم را به همراه داشته باشند.

 

مراحل تعویض پلاک خودرو

در مرحله اول، خریدار و فروشنده باید همراه با خودرو وارد مرکز تعویض پلاک شوند.در ابتدا، یک برگه به شما داده خواهد شد که شامل شماره نوبت و باجه‌ای است که باید به آن مراجعه کنید. پس از پارک خودرو ، باید به باجه مورد نظر رفته و مدارک مورد نیاز برای تعویض پلاک را تحویل دهید. سپس در باجه مربوطه، فرم‌های مربوطه را پر کرده و هزینه تعویض پلاک و هزینه پست سند و کارت خودرو را پرداخت کنید. این هزینه‌ها به جز هزینه خلافی به عهده خریدار خواهد بود. لازم به ذکر است که در این مراکز، هیچگونه پرداخت نقدی قبول نمی‌شود و باید از کارت بانکی خود استفاده کنید. در کل، دریافت هرگونه وجه نقد در این مراکز غیرقانونی است.

 

مرحله دوم، تایید اصالت خودرو است، پس از تکمیل فرم‌های لازم، باجه به شما برگه‌ای ارائه می‌دهد که باید آن را به کارشناسان و بازرسان مرکز تحویل دهید تا خودروی شما مورد بازدید و بررسی قرار گیرد. کارشناس با استفاده از اطلاعات درج شده در برگه، از جمله شماره شاسی، شماره موتور و سایر مشخصات خودرو، اصالت آن را تأیید می‌کند. پس از تأیید اصالت خودرو، مجوز برداشت پلاک قبلی صادر و پلاک جدید نصب می‌شود. سپس خریدار باید به انبار پلاک مراجعه کند و پلاک خود را تحویل بگیرد.

مرحله سوم، فک پلاک قبلی و نصب پلاک جدید است، اگر خریدار هستید باید به انبار مراجعه و پلاک جدید را تحویل بگیرید تا بتوانید پلاک قبلی را جابجا کنید. در این حالت دو اتفاق پیش می‌آید:

۱.  در صورتی که قبلا خودرویی داشته‌اید و پلاک آن آزاد است، می‌توانید همان پلاک را برای خودروی جدیدتان تحویل بگیرید و آن را نصب کنید. دقت کنید که اگر از زمان فک پلاک قبلی شما کمتر از سه سال گذشته باشد، هزینه‌ای برای ساخت پلاک جدید بر عهده شما نخواهد بود؛ چرا‌که پلیس تا سه سال از پلاک‌های فک‌شده نگهداری می‌کند. اگر چند پلاک آزاد داشته‌اید، از شما پرسیده خواهد شد که کدام یک را می‌خواهید روی خودروی جدیدتان نصب کنید. پس از انتخاب شما، اگر پلاک مورد نظر موجود باشد، آن را برایتان نصب خواهند کرد و در غیر این صورت، آن را دوباره ساخته و به شما تحویل خواهند داد.

۲. در صورتی که هیچ شماره پلاکی به نام شما ثبت نشده باشد، یک پلاک و شماره جدید روی خودروتان نصب خواهد شد.

در انتها، برای افراد ساکن در تهران، تحویل پلاک قدیمی به صورت فوری و در مراکز تعویض پلاک صورت می‌گیرد. اما برای ساکنان شهرستان‌ها و استان‌های دیگر، زمان لازم برای دریافت پلاک حداکثر ۴۸ ساعت است.

 تعویض پلاک خودرو

مدت زمان دریافت کارت خودرو پس از تعویض پلاک

پس از انجام مراحل تعویض پلاک و نصب پلاک جدید، کارت خودرو به آدرس شما ارسال خواهد شد و در صورت نیاز می‌توانید از طریق سامانه رهگیری اداره پست، وضعیت ارسال کارت خودرو را پیگیری کنید. لازم به ذکر است که برای پیگیری وضعیت ارسال، بهتر است شماره پیگیری مربوط به مرسوله را نیز در اختیار داشته باشید.

 

آیا می‌توانیم پلاک قبلی خود را دریافت کنیم؟

اگر پلاک قبلی شما آزاد باشد، پلیس راهور مجاز است تا سه سال آن را نگه دارد. در صورتی که در این بازه زمانی شما برای آن پلاک درخواست کنید، پلاک قبلی برای شما نصب خواهد شد. اما اگر بیشتر از سه سال از زمان آزاد شدن پلاک قبلی شما گذشته باشد، می‌توانید درخواست بدهید تا همان پلاک قبلی برای شما صادر شود،  و این تنها در صورتی است که بخواهید خودروی دست دوم بخرید. اگر خودروی جدیدی را از کارخانه بخرید، یک پلاک جدید برای شما صادر خواهد شد و پلاک قبلی دیگر برای شما معتبر نخواهد بود. حتما به یاد داشته باشید که پلاکی که به نام فروشنده قبلی خودرو ثبت شده است را نمی‌توانید به نام خودتان ثبت کنید و باید پلاک جدیدی که به نام شما صادر می‌شود را استفاده کنید.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

فهرست مطالب