با فرارسیدن فصل تابستان و افزایش دمای هوا، بسیاری از افراد و رانندگان اتومبیلها از کولر خودرو برای خنک کردن خود و سایر سرنشینان استفاده میکنند. از جمله سوالات مهمی که در این شرایط پیش میآید، این است که آیا استفاده از کولر بر باتری و سایر قطعات آن تاثیر میگذارد یا خیر؟ در ادامه این مقاله برای دریافت پاسخ این سوال همراه ما باشید تا برخی از مزایا و معایب استفاده از کولر و ضررهای آن بر ماشین را ذکر کنیم.در برخی شهرها، گرمای تابستان به حدی بوده که قابل تحمل نیست که در این شرایط هنگام استفاده از خودرو، تنها راه روشن کردن کولر است. در زمان استفاده از کولر خودرو، میبایست نکاتی را مورد توجه قرار دهید تا یک بازده عالی را از کولر ماشین دریافت کنید و همچنین کمترین فشار به قطعات و بخشهای داخلی خودرو از جمله باتری وارد شود. به عنوان مثال در روزهای تابستانی، هنگام پارک کردن خود مجبور به پارک کردن اتومبیل خود زیر نور مستقیم خورشید هستید، که در این شرایط دمای داخل ماشین نسبت به دمای بیرون چند برابر افزایش مییابد که این عامل سبب آسیب رساندن به کولر و باتری خودرو میشود.
تاثیر کولر خودرو بر کاهش عمر باتری چیست؟
خوب است بدانید که در صورت روشن بودن موتور خودرو شما و عملکرد صحیح سیستم الکتریکی، کولر خودرو هیچ بار اضافی را بر روی باتری خودرو تحمیل نمیکند. کلاچ کمپرسور که در کولر خودرو قرار دارد، در زمان کار موتور داخلی در حال فعالیت است و در این حالت نسبت به زمانی که خاموش است، به انرژی الکتریکی زیادی نیاز دارد که در نتیجه سبب شده تا خودرو مقدار سوخت بیشتر را مصرف نماید.
توجه داشته باشید که در اصل این دینام اتومبیل شما است که همراه با تنظیم کننده قطعه ولتاژ که در برخی از خودروها، قسمتی از دینام محسوب میشود، به تشخیص میزان ولتاژ باتری پرداخته و در صورت نیاز اقدام به افزایش و حتی کاهش شارژ میکند. پس توجه کنید که کولر اتومبیل در شرایط عادی، سبب کاهش عمر باتری خودرو نخواهد شد. زمانی عمر باتری کاهش مییابد که ولتاژ، دینام و یا باتری دارای مشکل بوده که در این زمان، در ابتدا میزان شارژ باتری کاهش مییابد و در نتیجه سبب کاهش عمر باتری و حتی خراب شدن کامل آن نیز میشود.
علاوهبر موارد ذکر شده، موارد دیگری وجود دارد که میتوانند ارتباط میان اجزا را دچار تغییر و تحول نمایند. به عنوان مثال زمانی که در حال رانندگی با سرعت کم هستید، کلاچ بر روی کمپرسور از مقدار کمی نیروی الکتریکی استفاده مینماید که در صورت برخوردار بودن دینام از ظرفیت کافی و همچنین چرخش موتور به سرعتی بوده که از جریان کافی برخوردار نباشد، سبب شده تا در زمان استفاده از برخی لوازم جانبی خودرو اعم از برف پاک کن، کولر، چراغ و… باتری خودرو کاملا تخلیه میشود. در نهایت در جواب این سوال که آیا استفاده از کولر ماشین بر عمر باتری تاثیر دارد یا خیر؟ بسته به شرایط خودرو متفاوت بوده و شامل و پاسخ بله و خیر میشود.
تاثیر مدل خودرو در کولر و باتری
در برخی از خودروها از جمله خودرو ICE، کولر خودرو انرژی مورد نیاز جهت گردش فن را از انرژی به دست آمده از دینام و انرژی الکتریکی را جهت استفاده از کلاچ و دینام و در پایان انرژی برای کمپرسور را از قسمت میل لنگ موتور دریافت میکند. در مواقعی که این مدل ماشین در حال فعالیت است، باتری خودرو به صورت مستقیم رابطهای با کولر خودرو ندارد و در نتیجه انرژی هر چیزی که مرتبط به کور خودرو است را نیز تامین نخواهد کرد.
در صورتی که در یک نوع ماشین دیگر مانند خودرو EV این شرایط کاملا تغییر میکند. البته بدانید که خودرو EV تنها یک درصد از خودروهای موجود در خیابان را تشکیل میدهد و تعداد آنها بسیار کم است. در این مدل خودروها، مقدار شارژ ذخیره شده در باتری را میتوان تا حدودی اصلیترین منبع موجود دانست که موظف است انرژی قسمتهای زیادی از خودرو را فراهم نماید. در نهایت متوجه خواهیم شد که در خودروهای EV، کولر و همچنین باتری خودرو با یکدیگر به طور مستقیم در ارتباط بوده و تاثیرات بسیاری بر روی یکدیگر دارند.
کولر ماشین چگونه کار می کند؟
از جمله سوالات متداولی که برای اغلب رانندگان مطرح است، این است که اگر کولر خودرو، انرژی مورد نیاز خود را از انرژی ذخیره شده در باتری دریافت نمیکند، پس منبع اصلی انرژی آن در کجا قرار دارد؟ در پاسخ باید گفت که سیستم کولر خودرو از قطعات و منبع بسیاری تشکیل شده است که از مهمترین آنها میتوان به کمپرسور، خازن، خشک کن، اپراتور و لوله اشاره کرد که هر یک وظایف متفاوتی را بر عهده دارند.
وظیفه کمپرسور، فشرده کردن هوا در داخل یک سیال است تا این هوای خنک بتواند به آسانی با استفاده از یک خط به کندانسور راه بیابد. خازن نیز گرما را از کولر خارج کرده و سپس آن را به طرف شیر انبساط به اصطلاح دیگر لوله روزنه میکشد. خشک کن موظف بوده تا رطوبت را از هوا دریافت نماید و در نهایت به اپراتور منتقل کند. لوله نیز هوای خنکی را که به شکل گاز بوده به خشک کن انتقال میدهد و اپراتور که تقریبا مرحله آخر محسوب میشود، جریان هوای سرد را به مراحل بالاتر خود میرساند. در نتیجه میتوان گفت که منبع اصلی هوای خنک کولر خودرو، سوخت آن است که سبب راهاندازی تمامی این مراحل و فرایندها میشود.
استفاده نادرست از کولر ماشین چه ضررهایی دارد؟
از مهمترین و ضروریترین قطعات اتومبیل، سیستم تهویه مطبوع بوده که در روزهای گرم تابستان اهمیت آن بسیار زیاد است. در صورتی که کولر گازی به روشهای غیر صحیح و نادرست مورد استفاده قرار بگیرد، اثرات مضری بر موتور خودرو و حتی سلامت سرنشینان خودرو دارد.
مهمترین اثرات مضر استفاده نادرست از کولر ماشین عبارت است از:
-
کمبود اکسیژن و گرفتگی
وظیفه مهم کولرها، تهویه هوای داخل ماشین و سپس خارج کردن هوای خنک در روزهای بسیار گرم است. در این صورت اگر در زمان رانندگی در مسافتهای طولانی از کولر به صورت مداوم استفاده نمایید، اثرات متقابلی به همراه دارد که باعث شده جریان هوا در داخل اتومبیل مسدود شود که دلیل اصلی این امر محدود شدن فضای داخلی اتومبیل برای مدت زمان طولانی است. بسیاری از از کارشناسان به رانندگان توصیه میکنند تا در زمان رانندگی هر چند دقیقه یکبار شیشههای ماشین را پایین آورده تا هوای درون ماشین با هوای تازه بیرون جابجا شود که این امر سبب شده تا هوا اتاق ماشین با اکسِزن مورد نیاز شارژ شود و در نتیجه گرفتگی رفع گردد.
-
تغییر کردن ناگهانی هوا
از جمله عادتهای نادرست بسیاری از رانندگان این است که در زمان پیاده شدن از ماشین، کولر را خاموش نمیکنند تا در زمان بازگشت، خنک بودن فضای داخلی اتومبیل کاملا فراهم باشد که این یک رفتار و الگوی نادرست رانندگی محسوب میشود.
-
تاثیر بر طول عمر باتری
خوب است بدانید چرخش کولر گازی و موتور خودرو در زمان واحد، از جمله مصارف نادرست و بسیار مضر بر روی کولر ماشین است. به جای آن بهتر است پس از روشن شدن موتور، پنجرهها را باز کرده و به مدت ۵ تا ۱۰ دقیقه صبر کنید تا هوای داخل خودرو کاملا تهویه شود و سپس هوای سمی و انواع بوهای نامطبوع از اتاق خارج شوند.
رخش دیتا اولین وب اپلیکیشن تخصصی تعمیرات و نگهداری خودرو دارای ویژگی های اعلام زمان سرویس دوره ای خودرو ، کارشناسی خودرو ، جستجو تعمیرگاه ، رزرو آنلاین تعمیرگاه خودرو برای انواع خدمات ، تعمیرات برق خودرو ، تعویض روغنی و آپاراتی ، صافکاری و نقاشی خودرو ، تعمیرات موتور خودرو ، تعمیرات جلوبندی خودرو ، تعمیرات سرسیلندر خودرو ، تعمیرات گیربکس خودرو ، شارژ کولر خودرو ، تعمیرات ضبط خودرو ، تعمیرات لنت خودرو ، پنچرگیری و آپاراتی خودرو ، تعمیرات ایسیو خودرو ، تعمیرات باتری خودرو ، تست دیاگ خودرو و سایر می باشد.